środa, 23 lutego 2011

To naprawdę jest łatwe...

   Coraz częściej widać na blogach,że wiele dziewczyn odważyło się piec chleb..Popieram to akuratnie całym serduchem-dlaczego?Ponieważ ,jaki chleb jest w sklepie każdy widzi!! Sama piekę chleb chyba już z półtora roku...pierwszy był na drożdżach...i chociaż nie wychodził od razu taki,jaki bym chciała...a to za mały,a to za jasny,a to za ciężki...ale zawsze jego zapach i smak wywoływał uśmiech i ślinotok mój,męża i każdego,kto w danej chwili do nas zawitał...           
                                                                                                                                                                            
    Później dostałam zakwas,dzięki któremu zaczęłam piec jeszcze zdrowszy i smaczniejszy chleb-chociaż trochę więcej czasu trzeba na niego czekać...ale warto!!
   A od miesiąca piekę  oprócz tego,tylko dla siebie chleb dietetyczny-ziołowy-bez grama mąki,który jest naprawdę smaczny
....to ten niższy....a w przekroju wygląda tak:
Przepis na chlebek drożdżowy: 
500g mąki pszennej
0,5 kostki drożdży
200ml ciepłej wody
200ml ciepłego mleka
łyżeczka soli
Można dać do środka około szklanki różnych ziaren:siemię,otręby,płatki owsiane,dynię,słonecznik itp. -(można mniej-ale szklanka to max)

  Z drożdży i małej ilości mleka i mąki robimy zaczyn-wstawiamy do gorącej kąpieli i czekamy ,kiedy wyrośnie,.
 Resztę składników sypkich dajemy do miski,dodajemy zaczyn oraz wodę i mleko-wszystko mieszamy-konsystencja ciasta nie może być za gęsta....powinna być trochę gęściejsza od dobrej,wiejskiej śmietany...możliwe,że wyjdzie nam więcej płynów,niż w przepisie-zwłaszcza jak damy dużo ziaren!!
 Pozostawić do wyrośnięcia...prawie podwoi swoją objętość
 Przełożyć do foremki-keksówka duża lub dwie małe...znów odstawić do wyrośnięcia....na około 15 minut...
 Można wierzch wysmarować białkiem ,posypać makiem,dynia-co się lubi :)
 piec około godziny w tem.180-200 *C
 Przepis na chlebek ziołowy
200g twarogu-chudego,dla tych co na diecie
3 jaja
płaska łyzeczka soli
przyprawy-zioła wg uznania-np.tymianek,cząber,kminek,czosnek,przyprawa do pizzy,bazylia-co kto lubi
6 łyzek otrąb owsianych
4 łyzki otrąb pszennych
 Ubić pianę ,pozostałe składniki wymieszać-dodać na koniec pianę
  Piec około 0,5 godz.w tem.180-200*C
Ten chleb trzeba jednak jeść z umiarem-musi wystarczyć na 4dni-ze względu na dużą zawartość otrąb,....ale nie potrzebne już żadne aktivie i inne produkty poprawiające perystaltykę jelit..hihihi

                                                         SMACZNEGO!!!